• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

AVOINTA VALMISTELUA

Viime keskiviikkoiltana alueellinen mediayhtiö järjesti keskustelutilaisuuden seudun toimijoille. Eräs keskusteluaihe oli avoimuus kunnallisten päätösten valmistelussa. Tämä on hyvin ajankohtainen aihe myös Pyhtäällä, jossa asia on kuntavaalien kynnyksellä luonnollisesti esillä.

Asioiden valmistelu harvoin etenee suoraviivaisesti lähdöstä maaliin (eli päätökseen). Näin varsinkin monimutkaisissa asioissa, joissa on monta mutkaa matkassa. Kun asian valmisteluun tulee mutka, media mielellään nimeää tilanteen ’sotkuksi’. Kannustaako media näin avoimuuteen?

Eräs maailmalla kovasti nouseva valmistelun avoimuuteen liittyvä ilmiö on ’joukkoistaminen’. Tämä on suomennettu termi sanoista crowd sourcing. Idea on internetissä olevan palvelun kautta hakea ideoita ja palautetta valmisteltavaan asiaan liittyen. Suomessa ollaan joukkoistamisessa kovin alkumetreillä; työkaluja ollaan jonkin verran käytetty mm. tuotekehitysideoiden keräämiseen. Uskon, että jo lähitulevaisuudessa  meillä Pyhtäälläkin voitaisiin kokeilla joukkoistamista valmistelussa.

Yksinkertainen mielipidekysely valmistelun yhteydessä on kyseenalainen väline. ”Tuleeko kunnan kaavoittaa soramontun nurkka asumiselle vai ei?” Vastaa sitten kyllä tai ei, kummassakin tapauksessa tulisi voida käsitellä vaihtoehdon seurauksia monelta kantimelta. Näitä luottamushenkilöt kokouksissaan pohtivat. Helppo on myös vaatia, että sitä ja tätä ei saa lopettaa, ja tuota on saatava lisää. Vastuullisten luottamushenkilöiden on kuitenkin aina otettava huomion vaihtoehtojen vaikutukset talouteen, ympäristöön, yritystoimintaan, hyvinvointiin, osaamiseen jne. Kunhan joukkoistamistyökalut kehittyvät, voitaneen luottamushenkilöiden työtä helpottaa tuomalla suora kansalaisvaikuttaminen avuksi valmisteluun.

Onko Pyhtäällä valmistelu avointa?

Kunnan kotisivulla on kaikki kokousten esityslistat liiteaineistoineen kaikkien saatavilla (kohta Päätöksenteko > Esityslistat ja pöytäkirjat). Isoissa asioissa järjestetään asukas-iltoja, joissa kerrotaan valmisteltavasta asiasta ja pyydetään näkemyksiä. Varsinkin kaavoitus on asia, jossa kuntalaiset voivat ottaa kantaa. Kuntalaisten palaute on pystytty yleensä ottamaan kaavoitustyössä erittäin hyvin huomioon.

Jos valmistelu jo nyt on periaatteessa avointa, on mielestäni kehitettävää erityisesti viestinnässä. Ihmisten tulee tietää, mistä tietoa löytyy. Meillä on käytettävissä Pyhtäänlehti, jossa kunta viestii sekä virallisesti että vapaamuotoisemmin käsillä olevista asioista. Kunnan www-sivuilta löytyy paljon tietoa. Facebook on nousemassa merkittäväksi välineeksi viestittäessä Pyhtään asioista. Omalta osaltani pyrin tämän viikkopäiväkirjan kautta kertomaan, missä mennään.

Laittakaa ideaa tulemaan, miten meidän pitäisi päätöksenteon ja valmistelun avoimuutta kehittää!

 

Tällä viikolla ohjelmassa

Maanantai: Aamulla johtoryhmä, sitten organisaatiouudistuskeskustelu. Elinkeinoministeri tulee kylään pari viikkoa sitten siirtyneeseen tapaamiseen. Iltapäivällä tapaaminen ICT Kymi -liikelaitoksen johdon kanssa. Illalla kunnanhallituksen kokous.

Tiistai: Aamupäivällä konttorilla. Puolilta päivin seudun elinkeinostrategian päivitystyön ohjausryhmä. Iltapäivällä Cursorin hallitus.

Keskiviikko: Aamulla kutsuntatilaisuudessa kunnan tervehdys, puoliltapäivin YLEn toimittajan tapaaminen Pyhtään matkailukohteista. Iltapäivällä käynti Pyttis Svenska Skolanilla, myöhemmin tapaaminen sosiaali- ja terveyspuolen palvelutoimittajan kanssa. Illalla Sivistyslautakunta.

Torstai: Konttoripäivä

Perjantai: Aamupäivällä E18 Siltakylän liittymän kehittäminen Cursorissa, iltapäivällä konttorilla.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Kommentit

Valmistelua voi toki kutsua "avoimeksi" jos lain määräys asiakirjojen esillepanosta juuri ja juuri täyttyy. Jos kuitenkin suuri joukko kuntalaisia ja osa luottamushenkilöistäkin pitää asioiden valmistelua usein "salailuna", pitäisi se olla signaali siitä, että jotain tarvitsisi tehdä paremmin - kysehän on lähinnä tiedottamisesta. Suurien hankkeiden valmistelussa esim. tuulivoima, keskustaajama, Munapirtti tulisi panostaa avoimeen ja rehelliseen vuorovaikutukseen asukkaiden kanssa jotta vältyttäisiin väärinkäsityksiltä ja valituskierteeltä. Virkamieskään ei aina ole oikeassa.
Hyvä Jari Kansikas. Oikeaa asiaa kirjoitat. Esimerkiksi juuri mainitsemiesi hankkeiden valmisteluissa on pidetty useita asukasiltoja sekä tiedottamista että palautteen keräämistä varten.