• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Amsterdamista opiksi

Amsterdam on juuri valittu EU:n innovaatiopääkaupungiksi 2016. Melkoinen saavutus kaupungilta, joka vielä viitisen vuotta sitten oli vaikeuksissa, eikä kukaan ainakaan kuvitellut iloista tulppaanikaupunkia innovaatioiden generaattoriksi.

Edellä oleva selvisi, kun minulla oli tilaisuus kuulla Amsterdamin kaupungin esitys heidän nousustaan yhdeksi Euroopan kiinnostavimmaksi seuduksi.

Mikä on nousun salaisuus?

Amsterdamin seudun (yhteensä 22 kuntaa) toimijat totesivat, että he tarvitsevat parempaa koordinointia keskenään, yliopistojen kanssa sekä yritysten kanssa. Ja he tarvitsevat strategian. Tätä varten luotiin merkittävien yritysjohtajien, kunnanjohtajien ja yliopistojen rehtorien muodostama 20 henkilön ryhmä, joka suunnitteli yhdessä eloonjäämisstrategian ja sen toimeenpanon. Tavoitteena oli saada seutu kasvuun, innovaatiotoiminta kukoistamaan ja yhteistyö pelaamaan. Näin he tekivät, ja nyt seutu kasvaa ja menestyy hyvällä yhteistyöllä. Kirsikkana kakun päällä on tuo innovaatiopääkaupunki-tunnustus.

Tuo 20 viisaan ryhmä ei tehnyt ihmettä yksin. Myös asukkaat saivat keskustella seudun ongelmista eräänlaisessa toriparlamentti-talossa. Sieltä nousi ratkaistavia asioita päättäjien hoidettaviksi.

Amsterdamin taannoiset ongelmat kuulostavat jotenkin tutuilta omalla seudullamme. Lohdullista on, että ryhtymällä tiiviiseen yhteistyöhön seudun sisällä Amsterdam on pystynyt kääntämään kehityksen suunnan positiiviseksi. Meillä taitaa olla jotakin opittavaa Amsterdamista.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: Aamulla kunnan johtoryhmä, jonka jälkeen Etelä-Kymenlaakson vanhusneuvostojen yhteistapaaminen Pyhtäällä. Tilaisuuden jälkeen lounastapaaminen kansanedustaja Antti Häkkäsen kanssa. Iltapäivällä seutuvaltuusto. Illalla kunnanvaltuusto.

Tiistai: Valtuustoseminaarin valmistelua. Yritystapaaminen.

Keskiviikko-Torstai: Tapaaminen ja neuvottelut kiinteistökehittäjän kanssa.

Perjantai: Aamulla Kymenlaakson valmius- ja turvallisuusfoorumi. Iltapäivällä Pyhtään elinkeinotoimikunnan maaseutuyrittäjäkierros.

 

Hyvää viikkoa kaikille!


Olli

Lisää uusi kommentti