• Suomi
  • Svenska
  • English
  • Русский

Aina valmiudessa

Kunnan lakisääteinen velvollisuus on varmistaa tehtäviensä häiriötön hoitaminen kaikissa oloissa. Tätä varten kunnissa laaditaan valmiussuunnitelma. Valmiussuunnitelmien tarkoituksena on varmistaa elintärkeiden toimintojen jatkuminen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa niin, että ihmisten elinmahdollisuudet ja yhteiskunnan toimintakyky turvataan aina. Valmiussuunnitelmissa varaudutaan normaaliolojen häiriötilanteisiin, suuronnettomuuksiin ja poikkeusoloihin.

Käytännössä valmiussuunnitelmissa arvioidaan erilaisia riskejä, niiden todennäköisyyttä ja vaikutuksia. Jos siis riskillä on korkea esiintymistodennäköisyys ja lisäksi laaja vaikutus, kannattaa riskiin erityisesti varautua. Käytännössä tällainen riski on laaja ja pitkäkestoinen sähkökatko. Sähkökatkosta seuraa monia muita riskejä, kuten lämmönjakelun häiriöitä ja tietoliikenneyhteyksien häiriöt. Näihin riskeihin on Pyhtäällä luotu valmiussuunnitelmat, jotka kattavat asioita kuten varavoiman hankkiminen, kylmän ruuan jakelun järjestäminen, opetustoimen turvaaminen, kiireellisen hoidon varmistaminen ja päivähoitopalvelujen varmistaminen. Perustavoite on se, että häiriöistä huolimatta elämä jatkuu mahdollisimman normaalisti.

Pienen todennäköisyyden mutta suuren vaikutuksen riski on ydinvoimalaonnettomuus. Joka toinen vuosi järjestetään suuri harjoitus, jossa ovat mukana Loviisan lähikunnat ja viranomaiset. Vaikka todennäköisyys on pieni, on hyvä tietää, että valmiutta kohdata häiriö pidetään säännöllisillä harjoituksilla yllä.

Valmiusasioita käsitellään myös Kymenlaakson kuntien ja viranomaisten yhteisessä valmius- ja turvallisuusfoorumeissa kaksi kertaa vuodessa. Foorumin tavoitteena on tehostaa eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja tunnistaa edelleen kehitettäviä valmiuksia.

Riskikokonaisuuksia valmiussuunnitelmassa on tunnistettu 18 kappaletta ja jokaista varten on luotu suunnitelma. Kuntalaisten on hyvä tietää, että häiriöihin on varauduttu. Jos joskus kuitenkin jotakin sattuisi.

 

Tällä viikolla ohjelmassa:

Maanantai: 2. pääsiäispäivä.

Tiistai: Aamulla kunnan johtoryhmä. Iltapäivällä luottamushenkilötapaamisia sekä Attendon kuukausikokous. Illalla strategisen yleiskaavan esittelytilaisuus Huutjärven koululla.

Keskiviikko: Aamupäivällä asioiden valmistelua konttorilla. Iltapäivällä kunnan valmiussuunnitelman läpikäynti kunnan johtoryhmän kanssa.

Torstai: Aamulla Kymenlaakson kuntajohtajien kokous, jonka jälkeen Kymenlaakson maakuntauudistuksen ohjausryhmä. Iltapäivällä Kymenlaakson valmius- ja turvallisuusfoorumin kokous Kotkassa.

Perjantai: Aamupäivällä 3D Navetta-projektin infotilaisuus. Iltapäivällä yritystapaaminen.

 

Hyvää viikkoa kaikille!

Olli

Lisää uusi kommentti